ESTÜ'den Haberler

ANMA ETKİNLİĞİ

ANMA ETKİNLİĞİ

ANMA ETKİNLİĞİ

Dr. Öğretim Üyesi Faruk Atalayer Anma Etkinliği

Eskişehir Teknik Üniversitesi İçmimarlık Bölümü

20 Kasım 2020 tarihinde Covid-19 nedeniyle zamansız bir şekilde aramızdan ayrılan Eskişehir Teknik Üniversitesi İçmimarlık Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Faruk Atalayer için bir anma etkinliği düzenledi. Öğrenci inisiyatifiyle kurgulanan etkinlik serisinin ilki 2021 yılında “Uçmag ve Tamu” ikincisi geçtiğimiz sene “Nardugan” konseptiyle gerçekleştirilmişti. Anma etkinliklerinin üçüncüsü olan bu seneki etkinliğin düzenleme komitesinde her biri farklı dönemlerde Faruk Atalayer’in öğrencisi olmuş Fakültemiz İçmimarlık Bölümü araştırma görevlileri Seda Canoğlu, Fatih Mehmet Alhan, Aysu Ceren Yılmaz Barış, Deniz Uçar Baycan, Sema Taştan, Gökhan Ulusoy, Gül Ağaoğlu Çobanlar ve Ümmü Ertuğrul yer aldı.

Faruk Atalayer Anısına

Etkinlik için onu tanıma şansına sahip olan herkesin hafızasında yer etmiş anlatılarından yola çıkarak mekansal bir enstalasyon çalışması gerçekleştirildi.

Mimarlık ve Tasarım Fakülte binası girişinden etkinlik alanına kadar uzanan kırmızı bir izi takip ederek alana ulaşan katılımcılar, ilk olarak Faruk Atalayer’in anlatılarını, onun sesi ve görüntüsüyle bir kez daha hatırlamamızı sağlayan bir video enstalasyon çalışmasıyla karşılaştı. Katılımcılar daha sonra etkinlik alanında yer alan Faruk Hoca’nın kullandığı ikonikleşmiş arabasının çevresinde onun anlatılarındaki esprili, çarpıcı, tasarım ve sanat alanında literatüre geçmiş sözlerinden alıntıların yer aldığı mekansal illüstrasyon çalışmasını deneyimledi. Son olarak kırmızı izi takip edip avludaki ateşe ulaşarak onu sembolik olarak bir kez daha andı. Enstalasyonda ateşin kullanılmasının temel nedeni Faruk Atalayer’in çalışma konularından biri olan Türk mitolojisinde işlevsel olarak güneşin yeryüzündeki karşılığı olarak görülen ve her zaman bir saygı unsuru olan ateş kültüne gönderme yapmaktı. Türk Kültüründe ateş, iyileştirici, koruyucu özellikleri olan, ev ve atalar kültü ile ilişkilendirilen, günümüzde de varlığını devam ettiren bir külttür. Türklerde ateşe saygı çeşitli şekillerde gösterilebilir. Bunlardan biri de ateşin ataların ruhu ile ilişkilendirilmesidir.

Faruk Atalayer anısına İçmimarlık Bölümü Araştırma Görevlileri tarafından gerçekleştirilen etkinlik için hazırlanan enstalasyon Eskişehir Teknik Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi F Blok zemin katta ziyarete açık olacaktır.