Tekstil ve Moda Tasarımı Bölümü

HAKKIMIZDA

Kuruluş
2001-2002 Öğretim Yılı'nda Endüstriyel Sanatlar Yüksekokulu bünyesinde eğitim ve öğretime başlayan Moda ve Tekstil Tasarımı Bölümü, 14.11.2011 tarihli ve 2011/2471 sayılı Bakanlar Kurulu kararıyla Mimarlık ve Tasarım Fakültesi'ne katılmıştır.

Eğitim Süresi
1 yıl isteğe bağlı İngilizce hazırlık ve 4 yıllık lisans eğitimini kapsamaktadır.

Dersler
Öğretim programında yer alan dersler temel, tamamlayıcı, mesleki seçmeli ve seçmeli dersler olmak üzere 4 grupta toplanmaktadır. 2. yılda başlayan uygulama ağırlıklı derslerde öğrenciler, hem tasarımlarını üretme olanağı bulmakta hem de sektöre yönelik çalışmalarla kendilerini geliştirmektedir.

Ayrıca gelişmiş bilgisayar laboratuvarlarında 2. yıldan itibaren başlayan bilgisayar destekli tasarım eğitimi ile öğrenciler tasarımlarını bilgisayar ortamında da gerçekleştirme olanağına sahip olmaktadır. Moda tasarımı iş kollarına göre belirlenen ve güncellenen mesleki seçmeli derslerle öğrencilerin istedikleri dallarda uzmanlaşmasına olanak sağlanmaktadır. İş hayatına ilişkin deneyim ve tecrübe kazanmaları amacıyla öğrencilerimiz 2. ve 3. sınıf sonunda hazır giyim işletmelerinde ve moda tasarım stüdyolarında staj yapmaktadır.

Atölyeler ve Laboratuvarlar
Türkiye’deki Moda ve Tekstil Tasarımı Bölümleri arasında en gelişmiş tekstil ve hazır giyim atölyeleri, Bölüm'ümüz bünyesinde yer almaktadır. Bölüm'ümüzde 2 adet dikiş, 1 adet tekstil, 1 adet boya baskı, 1 adet ütü ve 1 adet serim kesim atölyesi bulunmaktadır. Bilgisayar laboratuvarımız en gelişmiş bilgisayarlar ile donatılmıştır. Üniversite kütüphanemiz çok kapsamlı basılı ve online süreli-süresiz yayına erişim imkânı sunmaktadır.

Mezuniyet ve İş Olanakları
Bu bölümden mezun olanlar, MODA TASARIMCISI unvanı almaktadır. Mezunlarımız, serbest tasarımcı olarak çalışabildikleri gibi moda ve hazır giyim sektöründe, tasarım stüdyolarında, sahne sanatları ile ilgili resmî ve özel kurumlarda, sinema ve televizyon kurumları ile daha pek çok alanda tasarımcı olarak çalışma olanağı bulmaktadır.

İş Birlikleri
Bölüm'ümüz özel sektör, kamu kurum ve kuruluşları ve diğer üniversitelerle iş birliği yaparak çeşitli çalışmalar yapmaya özen göstermektedir. Bugüne kadar Sarar Giyim Tekstil San. ve Tic. A.Ş., Collezzione-Akyiğit Mağazacılık A.Ş., Erol Çanta San. Tic. Ltd. gibi çeşitli firmalarla tasarım çalışmaları gerçekleştirmiştir. Ayrıca öğrencilerimiz tarafından Eskişehir Özel Ümit Hastanesi ve Eskişehir Tepebaşı Belediyesi çalışanları ile Eskişehir Atayurt Koleji öğrencilerine özel giysi ve üniforma tasarımları başarı ile gerçekleştirilmiştir. Eskişehir Ticaret Odası'na bağlı gelinlik firmaları ile öğrencilerimizin ortak çalışmaları sonucunda çok sayıda gelinlik modeli tasarlanmıştır.

Bölüm akademisyenleri tarafından Sanayi Bakanlığı (SANTEZ), TÜBİTAK, BOREN gibi kuruluşlar tarafından desteklenen çok sayıda araştırma projesi yürütülmektedir.